Alcoholgebruik minderen

Wanneer u vindt dat u te veel drinkt, dan is het verstandig om te minderen met uw alcoholgebruik. Het veranderen van uw alcoholpatroon is niet makkelijk, maar zeker niet onmogelijk. Het veranderen van uw alcoholgebruik begint bij het maken van de keuze om te minderen. U bent de enige die deze keuze kunt maken.

U kunt uzelf alvast voorbereiden op het minderen van uw alcoholgebruik door bijvoorbeeld een week lang op te schrijven hoeveel u drinkt en wat u dan drinkt (bijvoorbeeld maandagavond twee glazen rode wijn, woensdagavond drie flesjes bier, enzovoort). Ook kunt u opschrijven wat voor u de voor- en nadelen zijn van uw alcoholgebruik. Ook kunt u opschrijven wat uw doelen zijn. Daarnaast zou u nog op internet of in tijdschriften tips door kunnen lezen die te maken hebben met het minderen van alcoholgebruik. Hoe beter u uzelf voorbereidt, hoe groter de kans op succes is.

Onderstaande tips kunnen u misschien helpen bij het minderen van uw alcoholgebruik:

  • Zoek afwisseling (wandelen, schilderen, sporten, enzovoort) op de momenten dat u naar alcohol verlangt;
  • Vermijd plaatsen waar er wordt gedronken (bijvoorbeeld de kroeg, de vrijdagmiddagborrel op het werk en bevriende mededrinkers);
  • Breng uw naaste omgeving op de hoogte van uw voornemen. Ze kunnen er dan rekening bij houden zodat u ze niet allemaal hoeft te ontlopen (zie bovenstaande tip);
  • Haal geen grote hoeveelheden alcohol in huis;
  • En merkt u dat u niet in staat bent om zelf te minderen, zoek dan hulp.

Wat het belangrijkste is, is dat u voor uzelf duidelijke doelen stelt. Wilt u minder drinken of wilt u helemaal stoppen met drinken? En als u minder wilt drinken, hoeveel minder dan? Wanneer gaat u beginnen met minderen? Stopt u in een keer met al uw alcoholgebruik of bouwt u het langzaam af? Op welke gelegenheden wilt u absoluut niet minderen?

Bekijk ook de hindernissen die u ondervindt tijdens het stoppen. Zijn er bijvoorbeeld bepaalde situaties waarin u het moeilijk vindt om te minderen? Misschien bent u gewend om op vrijdagmiddag met collega’s een borrel te drinken, of misschien pakt u een glas wijn wanneer u niet zo lekker in uw vel zit. Bedenk vervolgens alternatieven om met deze situatie om te gaan. Bijvoorbeeld om te gaan sporten wanneer u niet lekker in uw vel zit of om op de vrijdagmiddagborrel iets eerder naar huis te gaan.

Beloon uzelf voor overwinningen. Heeft u al een week niets meer gedronken of heeft u het in de kroeg bij twee in plaats van twaalf biertjes gehouden? Ga eens lekker uit eten, neem een warm bad of bak een lekkere taart voor uzelf.