Afvallen Met Behulp Van Groepsdynamiek

Sommige artsen geloven dat Obesitas louter een fysieke aandoening is, terwijl anderen geloven dat het psychologische oorzaken heeft. Wanneer het louter fysieke oorzaken heeft zou het ook met behulp van fysieke behandelmethoden moeten kunnen worden aangepakt. Wanneer het echter ook psychologische oorzaken heeft, kom je er niet met alleen een fysieke aanpak. Dan zul je nog steeds de psychische elementen aan moeten pakken. Dat kan door middel van therapie. Mensen die geloven dat achter Obesitas een mentaal probleem schuilgaat zijn er vaak van overtuigd dat de beste therapie groepstherapie is.

Is Obesitas een mentaal probleem?

De meeste psychologen zijn het erover eens dat Obesitas kan worden beschouwd als een mentaal probleem. Het is een bekend fenomeen dat je meer gaat eten als je gestrest of anderszins uit je normale evenwicht gebracht bent. Je eet als het ware je frustratie of spanning van je af. Een mens ondergaat dagelijks vele emotionele prikkels, wanneer je daar elke keer op reageert met eten zul al snel te zwaar worden.
Een van de manieren om Obesitas te behandelen is minder gevoelig te worden voor emotionele prikkels. De vervelende gebeurtenissen vinden nog steeds plaats, maar ze hoeven je niet te triggeren meer te gaan eten. Dit is uiteraard gemakkelijker gezegd dan gedaan. Om dit te bereiken worden vaak groepsprocessen en groepsmotivatie ingezet.

Hoe kun je afvallen met behulp van groepstherapie?

Groepstherapie kan bijzonder effectief zijn bij de behandeling van vele mentale problemen. Sommige psychologen beschouwen Obesitas als een vorm van verslaving net zoals een alcohol- drugs- of rookverslaving. Dezelfde methoden die worden ingezet om iemand van een alcoholverslaving af te helpen kunnen daarom ook ingezet worden in de strijd tegen Obesitas. Om te leren op een andere manier op de emotionele triggers die je tot eten aanzetten te reageren zul je zowel aan groepstherapie als psychotherapie deel moeten nemen. Het is gebleken dat vooral groepstherapie bijzonder effectief kan zijn.

Hoe kan de groepsmotivatie je helpen af te vallen?

Zorg ervoor dat iedereen in je omgeving weet dat je wilt afvallen zodat ze je kunnen helpen wanneer je het even niet meer ziet zitten. Praat erover met je familie, je partner, je vrienden en je collega’s. Het is belangrijk dat iedereen in je omgeving het er mee eens is dat je gaat afvallen. Geef ze het recht om in te grijpen als je de kantjes ervan af gaat lopen.
Kies een paar vrienden of kennissen uit die je kunt bellen als je het wilt opgeven. Net als bij een alcoholverslavingtherapie is het goed wanneer anderen in zekere zin verantwoordelijk worden gemaakt voor het welslagen van je onderneming. Houd je tegelijkertijd aan je eigen afslankprogramma: eet minder, eet bewuster en train de overtollige calorieën er af.