Welke anticonceptie past bij jou?
|Veel vrouwen kennen alleen de anticonceptiepil, maar heb je ook eens nagedacht over de anticonceptiepleister, de prikpil of het spiraaltje? In deze blog worden alle methoden besproken, zodat je voor jezelf een keuze kunt maken.
De anticonceptiepil is één van de meest bekende methodes. De pil moet je dagelijks rond hetzelfde tijdstip innemen. Dit doe je dan voor 21 dagen en daarna komt de stopweek. Dit is dan de week dat je ongesteld bent. Daarna begint de nieuwe cyclus opnieuw. Het is uiteraard belangrijk om de anticonceptiepil niet te vergeten.
Ben je bang dat je vaak de pil vergeet? Dan kun je ook kiezen voor de anticonceptiepleister. Wekelijks plak je de pleister op dezelfde dag dat je begonnen bent. Dit doe je dan ook voor drie weken en de vierde week is dan ook de stopweek. Die week plak je dan geen pleister en word je ongesteld.
Een andere mogelijkheid is de anticonceptie-ring. Deze breng je maandelijks in en de ring past zich dan automatisch aan het lichaam aan. Je voelt de ring daarom ook niet. De ring geeft hormonen af. Na drie weken verwijder je de ring en er volgt weer de stopweek. Dit is de week dat je ongesteld wordt.
De prikpil is een vorm van anticonceptie waarbij je elke drie maanden naar de dokter moet. Hierdoor ben je slechts één keer per 12 weken bij de dokter. Je hebt bij de prikpil geen stopweek en je kunt daarom de stopweek niet verschuiven. Je menstruatie kan door de prikpil veranderen en bij langer gebruik van de prikpil zelfs niet meer voorkomen.
Wil je voor langere tijd niet meer aan anticonceptie denken? Dan kun je kiezen voor een anticonceptiestaafje. Het staafje wordt door de dokter in je bovenarm geplaatst en geeft dan hormonen af. Hierdoor ben je voor 3 jaar tegen zwangerschap beschermd. Ook hier kun je geen invloed uitoefenen op de stopweek en kan de menstruatie ook uitblijven. Na drie jaar wordt het staafje verwijderd en wordt er eventueel een nieuwe geplaatst.
Wil je geen hormonen in je lichaam? Dan is een koperspiraaltje een oplossing. Daarnaast is er ook nog een hormoonspiraaltje. Deze geeft uiteraard wel hormonen af. Met het spiraaltje hoef je voor meerdere jaren niet meer aan anticonceptie te denken. Het inbrengen van het spiraaltje gebeurd door de arts.
Als laatste is de definitieve vorm van anticonceptie, namelijk sterilisatie. Als je je laat steriliseren ben je definitief onvruchtbaar. Je moet dus echt de keuze dan hebben gemaakt om geen kinderen meer te krijgen. Bij sterilisatie worden de eileiders afgesloten, waardoor je niet meer zwanger kunt worden.
Hierboven zijn alle mogelijkheden besproken voor anticonceptie. Hoewel de verschillende methoden betrouwbaar zijn bestaat er altijd een kans dat je zwanger kunt worden.Ook werkt de ene anticonceptie voor de ene vrouw beter dan voor de andere. Daarom is het noodzakelijk om met de dokter de verschillende mogelijkheden van anticonceptie te bespreken, zodat je voor jezelf de juiste keuze kunt maken.