Nabehandeling van een borstvergroting

Als je eenmaal de stap hebt gemaakt om een borstvergroting te ondergaan dan kun je daarvoor een afspraak maken bij een plastisch chirurg. Nadat je een uitgebreid gesprek hebt gehad met de chirurg en de nodige goedkeuring hebt voor het laten uitvoeren van een borstvergroting doorloop je een aantal stappen. De belangrijkste stappen die je zelf kunt nemen zijn de voorbereiding en de nabehandeling. Meer hierover in dit artikel.

Goede voorbereiding is het halve werk

Alvorens je daadwerkelijk de operatie ondergaat zullen er een aantal voorbereidingen getroffen worden. Je zult voorafgaand aan de operatie rekening moeten houden met je voeding en kun je beter geen alcohol drinken. Ook het gebruik van medicijnen, vitamines en roken kunnen zorgen voor complicaties. Meld altijd als je medicijnen gebruikt zodat de chirurg hier rekening mee kan houden. Roken is niet verstandig omdat dit het herstel van het littekenweefsel kan vertragen. Totdat je helemaal weer genezen bent en je de volledige operatie en nabehandeling achter de rug hebt kun je beter stoppen met roken.

Een borstvergroting duurt plusminus één á twee uur. Er worden tijdens de operatie doorgaans borstimplantaten middels een snede in de huidplooi onder de borst geplaatst. Hierdoor zijn de littekens minimaal en zie je er na een tijdje nauwelijks meer iets van. Soms plaatst de chirurg de implantaten via de oksel of langs de tepel, hoewel dit vrij zeldzaam is.

Nadat de implantaten zijn geplaatst wordt de snee gehecht en dienen de borsten goed te worden ondersteund met een goed passende BH of een corset zodat de wond netjes kan genezen. Het kan zijn dat er een soort ‘drain’ (afvoer) wordt geplaatst om het wondvocht eenvoudig te verwijderen uit de wond. Zodra er geen wondvocht meer uit de wond komt kunnen de drains worden verwijderd.

Goede nabehandeling halveert de zorgen

Nabehandelen is van essentieel belang. Je verkleint de kans op infectie, versnelt het herstel en je zorgt voor een mooier eindresultaat doordat littekens beter verdwijnen. Vaak moet je nog een uur of vier in het ziekenhuis of in de kliniek blijven nadat je een borstvergroting hebt gehad. En afhankelijk van de ingreep die je hebt gehad komt het ook voor dat je een nachtje moet blijven. De eerste tijd zullen je borsten pijnlijk aanvoelen en zijn ze gezwollen. Het is daarom belangrijk dat je rustig aan doet en dat iemand je brengt en haalt naar en van de kliniek.

Het zwellen van de borsten en ook de pijn zullen na een aantal dagen afnemen. Je maakt een controle afspraak met de chirurg om te kijken of alles in orde is en ook worden eventuele hechtingen verwijderd. Het algehele resultaat wordt daarna beoordeeld. Ook als je de controle afspraak hebt gehad is het belangrijk dat je rustig aan doet. Het is verstandig om een week of zes zo min mogelijk te doen. Hulp in het huishouden zou dan ook een vereiste zijn. Daarnaast is het niet verstandig om intensief te gaan sporten of om zwaar te tillen. Het kan het herstel vertragen of zelfs nadelig beïnvloeden.

Het voorzichtig masseren van de borsten met crème kan de littekens versoepelen en ook minder lelijk danwel zichtbaar maken. Bespreek massages wel even met de behandelende arts, hij of zij kan je daarbij adviseren over hetgeen verstandig is.