Wachttijden bij GGD Amsterdam nemen toe, dit zijn de alternatieven

Ben je bang dat je een SOA hebt opgelopen en wil je dit graag laten testen? Als je in Amsterdam woont is het misschien verstandig op te kijken wat je opties zijn, aangezien de wachttijden bij de GGD al een aantal jaar snel oplopen.

Wat zijn de alternatieven in Amsterdam?

Privékliniek

Wil je direct worden getest door een professionele arts zonder te hoeven wachten? Dan kun je bij een privé kliniek terecht. Hier kun je vaak dezelfde dag nog binnenlopen en je laten testen. Zo heb je binnen twee dagen zekerheid over je situatie.

Het voordeel van een privékliniek is dat je snel wordt geholpen en je 100 procent zekerheid hebt over de uitslag. Wil je ook nog anoniem getest worden, omdat je bijvoorbeeld in een gevoelige situatie verkeerd? Dan kun je bij Stadskliniek Amsterdam terecht voor een anonieme SOA test.

Huisarts

Ook kun je je door je eigen huisarts laten testen op SOA’s. Echter zien we dat niet veel jongeren hiervoor kiezen vanwege uiteenlopende redenen. De voornaamste twee redenen zijn dat een SOA test bij de huisarts vaak vele malen duurder uitvalt dan bij een privékliniek. Kosten kunnen oplopen tot boven de 300 euro, terwijl je bij een privékliniek meestal 100 euro hoeft te betalen.

Reden nummer twee is dat je bij de huisarts niet anoniem kunt testen. Veel mensen hebben een persoonlijke band met hun huisarts en gaan liever niet langs voor het testen op een SOA. In deze gevallen biedt een privékliniek dus goede uitkomst.

Zelftests

Ook kun je een zelftest online bestellen. Deze worden met de post bezorgd en geven snel resultaat. Nadeel is wel dat je hierbij nooit volledige 100 procent zekerheid krijgt. Dit is dus een persoonlijke afweging die je voor jezelf moet maken.