Tips om een blaasontsteking te voorkomen

Een pijnlijk gevoel bij het plassen, troebele urine en om de haverklap naar de wc rennen, het zijn de meest herkenbare symptomen bij een blaasontsteking en wordt ook wel Cystitis genoemd. Een blaasontsteking komt het vaakst voor bij vrouwen en wordt vaak veroorzaakt door de zogenaamde E-coli bacterie in de urinewegen.
Maar hoe kan een blaasontsteking precies voorkomen worden zonder antibiotica? Lees hier de tips.

Drink genoeg water
Voldoende water speelt een belangrijke rol in het voorkomen van een blaasontsteking. Door voldoende water te drinken, gemiddeld 1,5 tot 2 liter per dag, worden de bacteriën uit de blaas en urinebuis afgevoerd. Bij een beginnende blaasontsteking zal cranberrysap, naast voldoende water ook helpen voor het afnemen van de pijn en het branderige gevoel.
Deze sap bevat een bepaalde stof die er voor zorgt dat de bacteriën niet kunnen overleven en zich dus ook minder snel kunnen vermenigvuldigen in de blaas. Daarnaast kunt u bij een beginnende blaasontsteking ook het beste sommige sappen vermijden zoals: tomatensap, alcohol en koffie.

Groene thee en brandnetelthee
Groene thee en brandnetelthee bevatten allebei kruiden voor een vochtafdrijvend effect en zorgt er uiteindelijk voor dat je vaker moet plassen. Een makkelijk middel om de bacteriën in de urinewegen te bestrijden.

Regelmatig naar het toilet
Het is belangrijk om regelmatig naar het toilet te gaan. Hoe langer u de urine ophoudt hoe meer kans er is dat de bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen. Het is dan ook aan te raden om naar het toilet te gaan zodra u de drang heeft.

Eet knoflook en vitaminen
Knoflook is een welbekend kruid met medicinale werking voor onder andere de maag en darmen. Daarnaast is knoflook ook goed voor het bestrijden van ontstekingen en wordt vaak ingezet als ontstekingsremmend middel bij blaasontstekingen. Enkele teentjes verse knoflook vermengt in water is al voldoende.
Naast genoeg water drinken en voldoende te plassen spelen ook vitamine een belangrijke rol in het bestrijden van een blaasontsteking. Met name vitamine C beschermt uw blaas tegen bacteriën.

Zorg voor hygiëne
Het klinkt voor de hand liggend, maar ook hygiëne speelt een belangrijke rol in het voorkomen van een blaasontsteking. Was het onderlichaam dagelijks met warm water en gebruik hierbij geen zeep. Dit kan de zuurtegraad verstoren. Ook het regelmatig wassen van uw handen is belangrijk.

Mocht u toch het idee hebben dat u een blaasontsteking hebt raadpleeg dan even uw huisarts voor advies. Ook Amoxicilline is een goed middel om een blaasontsteking te behandelen en kunt u zonder recept bestellen.