Voedingssupplementen, de dagelijkse gezonde aanvulling

Veel mensen maken tegenwoordig gebruik van voedingssupplementen. Deze supplementen bevat allerlei vitamines, mineralen en bioactieve stoffen. Deze supplementen zijn verkrijgbaar in poeders, pillen, druppels, capsules en drankjes. Het doel van deze pillen? Een dagelijkse aanvulling van vitamines.

De poeder, pillen, capsules en drankjes bevatten allerlei stoffen, vitamines en mineralen die zich ook van nature in eten en drinken bevinden. Vaak nemen mensen deze supplementen in om zich beter te voelen, vaak kan het ook geen kwaad. Maar onbewust heb je vaak tekort aan een bepaald soort vitamine of mineraal. Het ene lichaam neemt meer stoffen uit voeding op dan het andere. Door deze reden hebben veel mensen een te kort aan vitamines. Vaak zijn voedingssupplementen de oplossing.

Naast dat het lichaam de stoffen niet van nature opneemt, eten sommige mensen te weinig en niet gevarieerd. Door eenzijdig voedsel krijgt het lichaam te veel van één stoffen binnen en van andere niks. Het nemen van voedingssupplementen vult deze tekortkoming aan. Sommige mensen eten genoeg en gevarieerd maar ze hebben dan toch extra vitamines, mineralen of bioactieve stoffen nodig. Denk hierbij aan zwangere vrouwen die vaak de vitamine foliumzuur slikken. Ook jonge kinderen en ouderen maken gebruik van voedingssupplementen.

Wat is de werking van voedingssupplementen

Een voedingssupplement vult vitamines, mineralen of bioactieve stoffen aan in het lichaam. Zo heb je pillen voor de vitamines B11, A,D en B6. Capsules voor de minerealen zink, calcium, jodium, koper en magnesium. Uit onderzoek is gebleken dat het lichaam 30% uit foliumzuurrijk eten haalt en 50% wordt uit een voedingssupplement gehaald. Sommige stoffen, vitamines en mineralen worden moeilijker opgenomen in het lichaam dan anderen. Bijvoorbeeld Vitamine D is bij heel veel mensen een tekort aan.

De voedingssupplementen zijn verkrijgbaar bij drogisterijen, apotheken en supermarkten. Al deze supplementen zijn gecontroleerd en voldoen aan alle eisen. Doordat de supplementen steeds populairder worden, wordt er ook veel online verkocht. Vaak zijn er in deze pillen en capsules schadelijke stoffen verwerkt. Koop daarom de voedingssupplementen in de supermarkt of in de drogisterij dan weet je zeker dat ze goed zijn.

Er is voor sommige vitamines een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Als je teveel van deze vitamines slikt en voor een langere periode kan het schadelijk voor je lichaam zijn. De volgende vitamines hebben een dagelijkse hoeveelheid. Vitamine A,D en B6. De mineralen: calcium, zink, magnesium, koper, selenium en jodium.

Steeds meer vraag naar voedingssupplementen

Er komt steeds meer vraag naar voedingssupplementen. Doordat het ongezonder eten steeds meer toeneemt, krijgen steeds meer mensen last van tekorten. Vaak krijgen ze dan teveel van een stof binnen of bijna helemaal niks. Ze mogen dan wel gewoon eten, maar qua vitamines, mineralen en bioactieve stoffen zijn ze ondervoed. Dus blijf gezond en gevarieerd eten. Een keer slecht eten kan geen kwaad, maar probeer als je het kan voor een gezonde maaltijd te kiezen.