Vakkundig de ogen opmeten

Het niet goed functioneren van beiden ogen is vervelend. Het levert klachten op en dankzij de nieuwste technieken is het gemakkelijker geworden om vakkundig de ogen op te meten. Dit doet men met behulp van de EyeGenius meetapparatuur.

Bij Bas Optiek in Amsterdam is men zeer te spreken over het gebruik van de meetapparatuur. Op een snelle manier kan bepaald worden of sprake is van een verstoord zicht. De uitkomsten van de meting zijn leidend als het gaat om het afstemmen van brillenglazen of contactlenzen.

De tijd dat het allemaal erg veel tijd in beslag moest nemen, een oogmeting, lijkt inmiddels ver achter ons te liggen. Wie herinnert zich niet de zaterdagochtenden waarop je echt vroeg aanwezig moest zijn bij de opticien, omdat het opmeten van de ogen op zaterdag blijkbaar erg populair was. Nu is het niet zo dat de introductie van het meetsysteem een einde maakt aan de wachttijd bij de opticien. Het maakt het makkelijker om op een vakkundige manier en in minder tijd de ogen op te meten. Dat het uitzoeken van een geschikt montuur niet zal veranderen en soms erg veel tijd in beslag kan nemen, dat is iets dat zelfs door de modernste apparatuur niet zal veranderen.

Modegevoelig

Er is niets zo modegevoelig als brilmonturen. Wat in het ene decennia hip was, kan een decennia later echt niet meer. Hoewel er voortdurend teruggegrepen wordt op de klassiekers, vindt er veel innovatie plaats als het om brilmonturen gaat. Denk bijvoorbeeld aan de ronde monturen, vroeger ook wel ziekenfondsbrillen genoemd. Of wat te denken van de hoornen brillen?

Dat het opmeten van de ogen met de techniek Hoya EyeGenius nu minder tijd in beslag neemt is alleen maar een voordeel. Zeker is dat er een oplossing gevonden kan worden voor verschillende, niet te verklaren gezondheidsklachten. Denk bijvoorbeeld aan regelmatig terugkerende hoofdpijn of nek- en schouderklachten.

De techniek om op een snelle manier de ogen op te meten zou voor iedereen een goede reden moeten zijn om eens binnen te stappen bij de opticien. Immers, onze ogen zijn enorm belangrijk. Denk aan gevaarlijke situaties die zich in het verkeer kunnen voordoen als gevolg van verminderd zicht. Nee, dan doelen we niet op het niet een plotseling opkomende mist, maar het niet goed kunnen lezen van de verkeersborden. Dit is iets dat zeker serieus genomen moet worden.

Zorgverzekeraar

Vooraf is het goed om even na te gaan in hoeverre de zorgverzekeraar een aanschaf van een bril vergoed. Tegenwoordig hebben de meeste zorgverzekeraars afspraken gemaakt met opticiens als het gaat om weg te geven kortingen. In een enkel geval is de polis zelfs zo uitgebreid, dat een groot deel van de kosten van de aanschaf van een bril wordt vergoed. Dit geldt natuurlijk ook voor lenzen.

Natuurlijk bestaat de mogelijkheid om via het internet een brilmontuur aan te schaffen. Nadeel is dat je toch echt een oogmeting moet laten uitvoeren. Schaf je de bril niet aan bij de opticien waar je de oogmeting uit laat voeren, dan kan er een bedrag voor deze meting in rekening gebracht worden. Eigenlijk best logisch, want men is – misschien wel iets korter dan vroeger- wel bezig geweest om te bepalen wat er mis is met beide ogen.

Dan is er nog een ander belangrijk verschil tussen de online opticien en de gewone opticien. Een online opticien biedt je niet de mogelijkheid om het montuur te passen. Je weet dus niet of het montuur je staat of dat deze lekker zit. Stellen ervan, vaak wel nodig, zal je zelf moeten doen. Schaf je de bril via een opticien aan, dan is het vaak gratis wat men doet als het gaat om het stellen. Zelfs maanden na de aankoop van de bril.

De vraag is of de monturen die online verkocht worden ook allemaal kwalitatief zo goed zijn als de modellen die via de reguliere opticien aangeboden worden. Natuurlijk zijn er best goede monturen te verkrijgen. Alleen de kwaliteit van sommige modellen laat soms nog wel eens te wensen over. In plaats van even snel binnen te lopen bij de opticien, begint dan een proces waarbij de bril retour gestuurd moet worden. Dit neemt over het algemeen veel meer tijd in beslag.

Voor wie meer wil weten over een opticien die gebruik maakt van de Hoya EyeGenius-techniek: Bas Optiek in Amsterdam maakt gebruik van deze techniek, zo valt te lezen in een artikel op de website.