Wat is nastaar precies en wat kan je er aan doen?

Als men een staaroperatie heeft gehad kan het zijn dat er na een paar jaar nastaar ontstaat.  Bij nastaar ontstaat er een vertroebeling van het beeld doordat de vervangen lens als het ware is beslagen. Je kunt het de beslagen lens vergelijken met het beslaan van een ruit of raam. Het beeld verslechterd en het licht kan hinderlijke halo’s geven.  Hinderlijk natuurlijk, maar het euvel is eenvoudig te verhelpen met een pijnloze operatie.

Wat verstaat men eigenlijk onder een staaroperatie?

Wanneer je een staaroperatie ondergaat dan wordt de oude troebele lens uit het oog gehaald en vervangen met een nieuwe kunstlens. Bij een staaroperatie wordt altijd maar 1 oog per keer gedaan. Dit is natuurlijk uit veiligheidsoverwegingen. Tussen de beide operaties zit over het algemeen een maand.  Met een duur woord (of in vakjargon) wordt een dergelijke operatie ook wel een cataractoperatie genoemd.

Wat gebeurt er bij nastaar?

Als er wordt gesproken over nastaar dan betekent dit dat de nieuwe kunstlens in verloop van tijd troebeler wordt. Waardoor de oude staar weer kan optreden. De klachten zijn van persoon tot persoon verschillend, maar over het algemeen krijgt men last van minder goed zicht of halo kringen in het donker. Bij nastaar worden deze klachten nu niet veroorzaakt door de nieuwe kunstlens of het vertroebelen ervan, nee dit keer gebeurt het door de vertroebeling van het lenszakje. Meestal komt dit, omdat de rand van het voorste lenszakje  op de kunstlens rust. Met een laserbehandeling is probleem makkelijk te verhelpen.

Is een nastaarbehandeling pijnloos?

Ja een nastaarbehandeling is volledig pijnloos en kan gewoon onder een plaatselijke verdoving gedaan worden. Het hoornvlies wordt verdoofd, vervolgens wordt er een glazen lens over het oog aangebracht. De glazen contactlens zal dienen als een vergrootglas. De oogarts zal met een laserstraal m.b.v. de contactlens nu exact op het troebele lenszakje kunnen richten, met de laser maakt hij een kleine opening in het zakje waardoor de nastaar verdwijnt. Voor deze behandeling is een speciale laser nodig namelijk de YAG-laser. Deze laser is krachtig en stabiel. In 5 tot 10 minuten een gaatje snijden. Snel en zonder pijn kan deze operatie uitgevoerd worden.  Een laserbehandeling is een poliklinische behandeling, dus je bet dezelfde dag weer thuis.