Lekkere en gezonde patat

Vraagt u zich ook weleens af of het wel gezond is om uw kinderen friet uit een normale frituurpan of friteuse te serveren? Er zijn een aantal manieren om gezonde friet te bakken voor u en uw kinderen. Een eerste tip is om zelf friet te snijden in plaats van diepvriesfriet in de supermarkt te kopen, diepvriesfriet bevat een hoog vetgehalte. Het beste is om hiervoor een bintje te gebruiken, deze aardappelsoort is wat langer dan de normale aardappel en dus ideaal om lange frieten te snijden. Tijdens het snijden kunt u het beste iets dikkere frieten snijden, dunne frieten nemen namelijk meer vet op, waardoor de friet dus ongezonder wordt.

Gezonder frituurvet

Een belangrijke wijziging voor gezondere friet is het soort frituurvet waarin je frituurt met uw friteuse. Geef altijd de voorkeur aan plantaardige olie of vloeibaar frituurvet, ten faveure het vaste frituurvet dat rijk is aan verzadigde vetzuren. Helaas zijn er nog steeds veel friettenten die nog gebruik maken van het ongezondere vaste frituurvet. Na ongeveer vijftien keer friet bakken dient u het frietvet weer te vervangen. Ook is het verstandig om na iedere keer frituren de restjes friet en snacks eruit te halen, deze tasten de kwaliteit van het frituurvet aan.

Friet bakken

Het belangrijkste om de frietjes ook daadwerkelijk lekker en krokant te krijgen is het bakken van de friet. Het belangrijkste daarbij is uiteraard de temperatuur van het frietvet, welke een grote invloed heeft op het vetgehalte van de friet. De lekkerste verse en gezonde frieten bakt u als volgt. U bakt de frieten in eerste instantie 5 minuten op 160 graden. Daarna laat u de friet ca. 30 minuten afkoelen, om ze vervolgens bruin te bakken op 190 graden. Hierdoor trekt er minimaal vet in de friet en zijn ze heerlijk krokant.

Soort friteuse

Ten slotte is er nog een manier om met maar één eetlepel olie knapperige gezonde frieten te bakken. Philips en Tefal hebben hiervoor de Airfryer en Actifry ontwikkeld, welke zonder toevoeging van frituurvet of frituurolie friet bakt. Let op, deze friteuses maken de friet iets gezonder. Toch blijft het eten van friet ongezond, niet in de laatste plaats omdat je er meestal ook nog mayonaise of ketchup bij eet. Het is zelfs mogelijk op patat te bereiden in een slowcooker. Eten bereiden in een slowcooker begint steeds populairder te worden en is bovendien niet ongezond. Want friet is heerlijk maar in veel gevallen wel erg vet, zeker uit de friteuse.