Hoe ontstaan haarproblemen?

Veel mensen hebben last van haaruitval, zeker als ze wat ouder worden. Soms ontstaan haarproblemen gewoon door ouderdom, bijvoorbeeld bij haarverlies, maar in sommige gevallen heeft een en ander een andere oorzaak. Er zijn verschillende haarproblemen waar mensen last van kunnen hebben. Denk bijvoorbeeld aan haaruitval, grijs worden, vet of juist droog haar, overbeharing, enz. Wat door de een als haarprobleem wordt ervaren, is voor de ander geen enkel probleem. Het ervaren van haarproblemen is dus mede een subjectieve beleving.

Oorzaken haarprobleem

Laten we allereerst vermelden dat de meest voorkomende oorzaak van haarproblemen erfelijke aanleg betreft. Daarnaast kunnen bepaalde ziektes als allergie, eczeem en ook stress zorgen voor haarproblemen. Daarnaast kan het gebruik van bepaalde medicijnen er ook voor zorgen dat we last krijgen van haaruitval, dun of vet haar. Als de oorzaak van het haarprobleem achterhaald kan worden, kan er aan een gerichte oplossing voor haaruitval worden gewerkt en dat is een groot voordeel. Veel mensen met haarproblemen kunnen daar echt last van hebben en in het meest ongunstige geval echt depressief van raken.

Is haaruitval te voorkomen

Een veel gestelde vraag is of haaruitval te voorkomen is. Als er sprake is van erfelijke aanleg dan is erop zich weinig te doen aan haaruitval, althans het voorkomen daarvan. Meestal kan haarverlies niet worden voorkomen als er sprake is van erfelijkheid of een erfelijke ziekte, maar het verlies van haar kan in die gevallen wel worden beperkt. Over het algemeen zorgt een goede doorbloeding van de hoofdhuid ervoor dat er minder haarverlies optreedt en daar zijn gerichte behandelingen voor. Als het haaruitval tijdelijk is, bijvoorbeeld in het geval van een ziekte, dan kan het haar daarna gewoon weer aangroeien. Maar in sommige gevallen, bijvoorbeeld bij erfelijke aanleg, komt het haar na haarverlies niet meer terug. In die gevallen zal er dus een oplossing moeten gezocht om de kale plekken op het hoofd weer van haar te voorzien.

Haartransplantatie ondergaan

Bij onomkeerbaar haarverlies is haartransplantatie een van de mogelijkheden. Kort door de bocht wordt er dan haar geïmplanteerd in de hoofdhuid van de patiënt. Dat is dus iets anders dan het dragen van een pruik of toupet, haartransplantatie is permanent, het haar zit dus echt vast op het hoofd van de patiënt. Er bestaan diverse technieken en methoden om haar te implanteren tot aan haarreconstructie aan toe, maar het daar gaan we verder in dit artikel niet op in.
In ieder geval zijn bij er tal van oplossingen te bedenken bij (tijdelijk) haaruitval. Er bestaan gespecialiseerde haarklinieken waar u meer informatie kunt krijgen over mogelijke oplossingen voor haarverlies en kaalheid.