Rugklachten tijdens de zwangerschap

Hoera, je bent zwanger! Een spannende tijd breekt aan en je zit op een roze wolk. Toch blijkt vaak dat het lichamelijk zwaarder is dan gedacht. Veel vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap lichamelijke klachten. Dit komt door de toename van het gewicht waardoor vaak een andere houding wordt aangenomen. Dit kan leiden tot pijn in de lage rug. Wat kun je tegen deze rugklachten doen? En wat kun je doen als je nu eenmaal deze rugklachten hebt? Moet je dan naar een fysiotherapeut?

Voorkomen van rugklachten
Zorg dat je gedurende je zwangerschap op je houding let. Probeer een zo natuurlijk mogelijke houding aan te houden. Je moet namelijk voorkomen dat je met een holle rug gaat lopen. Het is dus belangrijk dat je vooral rechtop blijft lopen en ervoor zorgt dat je lichaam in één rechte lijn loopt. Ook is het belangrijk dat je de rug niet overbelast tijdens je zwangerschap. Daarnaast kun je het beste niet op hoge hakken lopen, maar op lekker lopende schoenen die ook steun geven. Als je nieuwe schoenen voor de zwangerschap koopt, zorg dan dat ze iets ruimer zitten. Tijdens je zwangerschap ga je vocht vasthouden, waardoor je voeten kunnen gaan uitzetten. Ook kun je verschillende oefeningen thuis doen om rugklachten te voorkomen.

Hulp bij rugklachten
Heb je al last van rugklachten en wil je weten wat je ertegen kunt doen om de rugklachten te verminderen? Een mogelijke oplossing is het dragen van een zwangerschapssteunslip. Deze slip zit vrij strak, maar kan goed helpen tegen rugklachten. Ook kun je een buikband aanschaffen. Deze buikband kan namelijk ook lichamelijke klachten voorkomen. Een warm bad kan ook helpen tegen rugklachten. Als je geen bad thuis hebt, kun je ook een warme kruik tegen je onderrug houden. De warmte van het bad of de kruik kunnen namelijk ook de rugklachten verminderen.

Fysiotherapie
Ook kun je tijdens je zwangerschap een zwangerschapscursus volgen bij een praktijk voor fysiotherapie. Hier leer je diverse technieken op het gebied van houding en bewegingen, maar er wordt ook gewerkt aan je hele conditie. Daarnaast kun je ook bij de fysiotherapeut langsgaan om de rugklachten te verminderen. Met een fysiotherapeut wordt er naar de rugklachten gekeken om samen een persoonlijk behandelplan op te stellen.

Hopelijk kun je met bovenstaande tips ervoor zorgen dat je tijdens je zwangerschap minder last van rugklachten hebt. Houden de klachten aan of voelt het echt niet goed? Maak dan voor de zekerheid een afspraak bij de dokter. Anders kan een goede houding, maar ook oefeningen en fysiotherapie je helpen om rugklachten te voorkomen. Het enige wat nog rest is om te genieten van deze bijzondere tijd. Nog een hele fijne zwangerschap gewenst!