Veiligheid in huis voor ouderen
|In Nederland komen er steeds meer ouderen die boven de 60 jaar worden. Veel mensen die oud worden willen zolang mogelijk thuis blijven wonen. Zelfstandig zo lang mogelijk thuis worden is niet zonder risico. Mensen die steeds ouderen worden zullen steeds meer fysieke ongemakken tegen komen. Fysieke ongemakken zorgt ook voor gevaar. De meeste ongelukken bij ouderen gebeuren in hun eigen woning. Uit cijfers is ook gebleken dat het risico op ongelukken steeds groter worden na mate mensen ouder worden. Van de 65-plussers valt 30% een keer per jaar en ongeveer 15% zelfs meerder keren per jaar. Als we dit gaan omreken in aantal ouderen die zijn opgenomen in het ziekenhuis na een val komen we uit op 30.000 ouderen.
Gevolg
Deze ongevallen heeft ook gevolgen voor langere termijn, want veel ongelukken hebben ernstige letsels zoals een gebroken heup tot gevolg. En dat zou beteken dat mensen moeten revalideren langdurige herstel periodes hebben en zo veel kosten maken. Veel ouderen zijn na hun val of ongeluk niet meer zeker van hun mobiliteit en zullen daardoor steeds minder actief bewegen. Ze zijn daarom vaak dan niet meer instaat om zelfstandig te kunnen blijven wonen. Veel ongelukken zijn te voorkomen door aantal hulpmiddelen.
Ongelukken voorkomen
Het belangrijkste is voor de ouderen om hun lichaam goed te onderhouden. Hoe actiever ze blijven hoe beter hun lichaam goed blijft functioneren. Zorg ervoor dat ze per dag minimaal 30 minuten actief met bewegen bezig houden. Dit kan bijvoorbeeld door een simpele wandeling door het bos of naar de stad toe. Het trainen van balans is ook een goede hulpmiddel om vallen te voorkomen. Balans kun je trainen door bijvoorbeeld aan pilates, yoga Tai-Chi lessen mee te doen.
Aanpassingen in huis
Met een aantal voorzieningen in huis kun je er voor zorgen dat ongelukken gebeuren. Zeker wanneer je bij het ouder worden merkt dat je fysiek minder aan kan zijn deze hulpmiddelen goed om aan te vragen bij je zorgverzekeraar.
– Huislift
– Aanpassingen in het toilet
– Geen opberg kasten meer op hoogtes boven je hoofd.
– Zorgen voor goede verlichting
– bediening van kranen aanpassen
Kortom er zijn genoeg hulpmiddelen om zelfstandig wonen zo optimaal mogelijk te maken en kans op ongelukken te verkleinen. Er zijn tegenwoordig ook fysiotherapeuten die je kunnen helpen om bepaalde handelingen makkelijk te maken. Ze kunnen leren hoe je het beste kan opstaan vanuit de stoel hoe je het beste je evenwicht kan behouden.