Wat is Chlamydia

Een chlamydia-infectie is een seksueel overdraagbare aandoening die zeer veel voorkomt, vooral bij (jonge) vrouwen. Een chlamydia-bacterie nestelt zich in de slijmvliezen van de geslachtsorganen, de anus maar ook in de luchtwegen en het oog. De manier van vrijen bepaalt tevens waar men de infectie nog meer kan oplopen.

Deze bacterie, Chlamydia Trachomatis , is vandaag de meest frequente seksueel overdraagbare aandoening (SOA) en jaarlijks raken 1000 vrouwen onvruchtbaar door een Chlamydia Trachomatis-infectie!

Geschat wordt, dat er in Nederland ongeveer 60.000 nieuwe besmettingen plaats vinden.In de V.S. zijn dit er 4 miljoen!

Verschijnselen bij de vrouw:

In veel gevallen verloopt een Chlamydia Trachomatis-infectie zonder klachten, waardoor dit infect pas ontdekt wordt (soms na jaren!) als zich complicaties voordoen. Als de afscheiding toeneemt (waterig) of van kleur en of geur verandert, bij pijn tijdens plassen, bij bloedverlies na het vrijen of tussen de menstruatie door vaak gepaard gaande met onbegrepen, buikpijn moet zeker gedacht worden aan de mogelijkheid van een Chlamydia Trachomatis-infectie.

Verschijnselen bij de man:

Vaak treedt er, 7 tot 30 dagen na besmetting, waterige afscheiding uit de penis en kan het plassen wat branderig-kriebelend zijn. Ook als er geen klachten zijn, kan de man deze ziekte wél overbrengen!

Uiteraard kan een Chlamydia Trachomatis-infectie samen met andere SOA’s voorkomen!

De dokter kan, als hij een patiënt verdenkt van deze infectie, zowel een uitstrijkje maken van de urinebuis bij de man of bij de vrouw van de baarmoedermond (cervix), als bloedonderzoek laten doen.

Een Chlamydia Trachomatis-infect is goed te genezen middels een antibiotica-kuur. Vaak wordt Doxycycline 100 mg., 2 maal per dag gedurende 7-10 dagen voorgeschreven, maar ook b.v. azithromycine 1000mg eenmalig.

De partner(s) moet(en) altijd worden meebehandeld.

Het is goed om U nogmaals te wijzen op de risico’s van het niet behandelen van deze ziekte.

Met name voor de vrouw geldt het risico van een eileider-ontsteking met nadien een veel grotere (6x) kans op een buitenbaarmoedelijke zwangerschap. Eerder wees ik al op het gevaar van de onvruchtbaarheid. Besmetting tijdens de zwangerschap, kan het kind tijdens de geboorte aantasten, maar is zowel bij moeder als kind goed te behandelen. Bij de man worden infecties van de bij-bal en van de prostaat gezien en het effect op de vruchtbaarheid is (nog) niet bekend.

Dus….VRIJ VEILIG en bij twijfel ga naar de dokter!!

Ben je besmet ?.. zorg er dan voor dat je partner(s) ook behandeld wordt(en)!!