Ontwerpen van een sportschool

Fitness is een van de meest beoefende sporten van dit moment. Grote steden hebben een breed aanbod aan diverse soorten gym zoals low-budget gym, welness-gym en personaltraining-praktijken. Overheid probeer ook de bevolking te stimuleren om steeds meer te bewegen. Fitness heeft als groot voordeel dat je het kan doen op elk moment van de dag. Mensen zitten niet gebonden aan vasten tijden zoals bij clubsports. Er zijn nu zelfs sportenscholen die 24 uur open zijn.

Wanneer je als ondernemer wil gaan starten met een eigen gym is het verstandig om goed na te denken over het inrichting van je sportschool. De inrichting bepaald de imago van je sportschool en wat voor publiek je wilt aantrekken. Er zijn ook een hoop praktische dingen waar je goed over moet nadenken. Wij zullen enkel zaken uitlichten die zeker aandacht nodig dient te hebben bespreken.

Uitstraling

Met uitstraling geef je aan wat voor soort publiek je wilt aantrekken. Wanneer je gym inricht met luxe apparaten en mooie high-tech spullen krijg je een heel ander publiek dan als je het als een hardcore gym met een robuustere uitstraling.

Welke apparatuur zet ik in mijn gym

De apparatuur waarmee je werkt heeft ook weer een connectie met de doelgroep die je wilt aantrekken. Kies je ervoor om meer nadruk te geven op groepslessen of functional trainingvloeren
zul je meer losse krachtelementen moeten inkopen of kies je ervoor om cardio apparatuur nadrukkelijk in je gym te plaatsten. Hoeveel apparatuur ga je plaatsten. Kun je tijdens de piek momenten ook iedereen voorzien van apparatuur.

Vloer

Een goede vloer moet tegen een stootje kunnen. Er word veel met gewichten gewerkt en er bestaat altijd wel een kans dat de gewichten kunnen vallen. Een laminaat leggen op plekken waarbij veel free weight worden gebruikt is daarom niet de verstandigste keus. Een vloer leggen die veel veert is ook niet de beste oplossing, omdat dan het gewicht alle kanten op kan stuiteren. Vaak wordt er gebruik gemaakt van vulkaniserende rubber. Hou bijvoorbeeld ook rekening mee wanneer je gym boven een andere zaak of woning zit dat het geluid van de gewichten maximaal gedempt moet worden.

hygiëne

Er word flink gezweet in de sportschool. Iedereen zit bezweet op de apparaten. Vaak worden er wel handdoeken gebruikt maar dat werkt niet voldoende voor de hygiëne. Daarom moet de apparaten ook goed schoon worden gehouden door het personeel. Zorg daarom ervoor dat ze overal makkelijk bij komen. Goede ventilatie kan ook helpen om te zorgen dat de sportschool niet stinkt naar zweet.