Verschillen tussen voetbalschoenen

Per wedstrijd lopen de voetballers afhankelijk van zijn of haar niveau ongeveer 10 kilometer. Daarom is het belangrijk dat je voetbalschoenen goed zitten. Er zijn veel merken met flitsende kleuren en modellen waar je uit kan kiezen. Alle grote merken sponsoren daarom ook graag de beste voetballers voor erg veel geld om een model te promoten. Uiterlijk van een schoen is eigenlijk het minst belangrijk om naar te kijken. Een verkeerde schoen vergroot namelijk ook de kans op blessures. Met lange noppen op een zacht voetbalveld kan ervoor zorgen dat je voeten vast komt te zitten en daarvoor je knieƫn kan verdraaien. Het levensduur van een voetbalschoen kan ook flink afnemen bij een foute keuze.

Een overzicht van de belangrijkste 5 soorten voetbalschoenen

Firm Ground (FG)
Dit is een allround voetbalschoen die op alle soorten velden kan gebruikt worden. De noppen zijn vaak langwerpig of rond zodat er een goede grip op grasvelden. Nadeel van deze schoenen zijn dat de noppen vast zitten aan je zool waardoor je ze niet kan vervangen. De schoenen zijn geschrikt voor alle weersomstandigheden. Ze slijten alleen wel sneller als je veel op kunstgras speelt.

Soft Ground (SG)
Deze voetbalschoenen zijn gemaakt voor natte en zachte velden. Ze hebben langere metalen 6 a 8 schroefnoppen. Doordat het materiaal stroef en lang is glij je minder snel weg. Nadeel van deze schoenen zijn vaak minder stabiel vanwege weinig noppen. Soft ground schoenen worden vaak gebruikt door keepers.

Turf (TF)
Turf kicksen zijn eigenlijk speciaal bedoelt voor kunstgras. Deze voetbalschoenen hebben veel kortere noppen. Door de grote aantal noppen hou je beter grip op een harde ondergrond en heb je minder kans om uit te glijden. steeds meer kunstgrasvelden

Artificial Ground (AG)
Met de Artifical Ground noppen ervaar je veel grip op kunstgrasvelden. Omdat steeds meer clubs overstappen naar kunstgrasvelden is het van belang ook kunstgrasschoenen aan te schaffen. Met Artifical Ground, dat beschikt over ietwat kortere noppen, heb je veel speelcomfort op kunstgras.

Indoor (IN)
Een aparte categorie vormen de indoor voetbalschoenen. Indoor voetbal speel je in een zaal op een kunststof vloer. Vandaar dat indoor schoenen een platte zool hebben met een lichte kleur zodat er geen strepen op de vloer ontstaan. Grip krijg je doordat de zolen een patroon hebben.

Voor een overzicht van alle voetbalschoenen kijk je op voetbalschoenen kopen

Weetjes:
– Per wedstrijd is dit ongeveer 9-10 km, afhankelijk van speelniveau, speelpositie en spelstijl.
– Hierbij heeft een voetballer rond de 500 grond/voet contacten per kilometer, rent hij in 50% van de tijd en maakt hij ongeveer 300 keer contact met de bal.