Natuurlijke borstvoeding geven, of toch voor poeder gaan?

Als het gaat om ouders en borstvoeding, kunnen de gemoederen hoog oplopen. Sommige zweren erbij dat je borstvoeding moet geven, terwijl andere daar helemaal geen behoefte aan hebben. Wij vinden dat de ouder zelf een keuze moet maken en zullen daarom niet vertellen wat ‘beter’ is, maar wel willen we je informeren over de mogelijkheden en wat de voor- en nadelen zijn van beide manieren om je kind in de eerste maanden te voeden.

Borstvoeding geven

Borstvoeding is de natuurlijkste manier om je kindje te voeden. Als je in het dierenrijk kijkt, is dit ook de manier waarop ouders hun kleintjes voeden. Dit omdat ze geen flesjes kunnen geven zoals wij mensen, maargoed…dat konden wij vroeger ook niet. Zodra de zwangerschap begint, zullen de melkklieren in de borst zich gaan ontwikkelen zodat ze op het moment van de geboorte klaar zijn om voeding te geven. Volgens onderzoeken is het geven van borstvoeding ‘beter’ in de zin van dat er in borstvoeding stoffen zitten die goed zijn om de weerstand van de baby te verhogen. Echter komt er van de andere kant weer een weerwoord dat dit ook toeval kan zijn en dat er in de poederversie tegenwoordig net zoveel goede stoffen zitten als in natuurlijke melk. Omdat het geven van borstvoeding zo intiem is, schept dit een band met je baby. Het is iets dat je samen doet en je dicht bij elkaar brengt.

Als borstvoeding niet lukt

Er zijn ook ouders die graag borstvoeding willen geven, maar de baby het gewoon niet lukt, niet wil of niet genoeg voeding binnenkrijgt. In dat geval hoeft er niet gelijk poedermelk gegeven te worden. Het is ook mogelijk om de kolven. Dit houdt in dat een apparaat de melk uit je borst pompt. Deze melk kun je dan via een flesje aan je kind geven. Het fijne hieraan is dat je ook precies kan bijhouden hoeveel je baby heeft gedronken. Wil je borstvoeding geven, maar weet je niet zo goed hoe of wil het niet lukken? Vraag dan eerst aan je kraamzorg om je te helpen. Er zijn kraamzorg organisaties die borstvoeding gecertificeerd zijn. 

Flesvoeding geven

De redenen om flesvoeding te geven kunnen erg verschillend zijn. Er zijn ouders waarbij het niet lukt om via de borst voeding te geven, maar er zijn ook ouders die er zelf voor kiezen omdat het bijvoorbeeld pijn doet of omdat ze geen zin of puf hebben elke keer het bed uit te moeten om borstvoeding te geven. Het geven van borstvoeding kost namelijk ook veel energie. Voeding geven kan natuurlijk alsnog, maar wij doelen erop dat het sneller gaat met een flesje en dat op die manier ook de partner voeding kan geven, zodat mama kan blijven liggen. Het kan ook zijn dat de moeder medicijnen slikt of een slechte gezondheid heeft, waardoor het geven van borstvoeding juist wordt afgeraden. Het geven van flesvoeding kan op de manier zoals hierboven beschrijven door te kolven. Maar een andere manier is om poeder te kopen, wat je aanlengt met water om daarna op te warmen. Deze poeders bevatten veel goede stoffen om je kindje te helpen met groeien en de juiste antistoffen te geven.