Welke hulpmiddelen zijn voor de badkamer

Wanneer iemand minder goed kan staan, kan er in een badkamer gevaarlijke situaties ontstaan. Dit zowel voor een alleenstaande ouderen maar ook in een verzorgingshuis. In een badkamer heb je te maken met een gladden vloer op het moment dat je de douche gaat gebruiken. Iemand die oud is en slecht ter been is kan hier makkelijk op uit glijden. Zeker wanneer iemand alleen woont kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. De meeste ongelukken gebeuren ook in de douche.

Voor verzorgingshuizen en ziekenhuizen zijn er ook hulpmiddelen nodig om iemand op een veilig manier onder de douche te krijgen of in bad te stoppen. Veiligheid voor de gebruiker maar ook voor een hulpverlener. Als iemand uitglijd onder de douche kan hij/zij ook een ander meenemen. Ook zijn er bepaalde regels waaraan een werknemer moet houden om veilig te kunnen werken. Zo mag iemand officieel niet meer dan 25 kg dragen. Dat houdt dus in dat je niet iemand in bad kan en mag tillen. Gelukkig zijn er een aantal hulpmiddelen die er voor zorgen dat het veiliger en makkelijker maakt om iemand in bad te stoppen of onder de douche.

Douchebrancard

Sommige mensen hebben teveel moeite met staan of zitten. Zo kan het prettiger of veiliger zijn om iemand te laten liggen. Zo heeft ook de persoon die moet verzorgen meer bewegingsvrijheid om dichter bij de client te werken en het is een stuk minder belastend. Enige nadeel hiervan is dat er veel ruimte nodig is om een douchebrancard te plaatsten.

Hoog laag bad

Met een hoog laag bad kan je voor een passieve client veel positieve dingen bereiken. Zo voelt je lichaam een stuk lichter aan door het water en heeft het een grote bewegingsvrijheid. Een bad is niet alleen vanwege hygiene handig maar heeft soms een therapeutische effect op mensen. Het kan een ontspannen effect hebben op lichaam en geest.

Douchestoel

Om langer en veilig te kunnen douche is een douche stoel een handige tool voor onder de douche. Wanneer je niet zo lang kan staan of moeite hebt met je evenwicht biedt deze optie ondersteuning. Er zijn veel modellen beschikbaar die in te gebruiken zijn in verschillende maten douches. Wanneer je een Douchestoel wilt gaan kopen kijk dan goed naar de maten en welke opties het beste pas in jouw cabine.