Op vakantie picknicken vanachter een klamboe?

Vooral wanneer we op vakantie zijn kunnen we ons er aan ergeren, alleen al het zien van een vlieg land op je verse boterham tijdens een picknick doet ons het beestje al verafschuwen, Toch zullen de meesten van ons  gewoon de vlieg wegwuiven en en blijven eten. Het is tenslotte niet alsof je de hele maaltijd weggooit, juist vanwege een kleine vlieg, toch?

Nou, volgens een nieuwe studie, dat is precies wat je juist wel  zou moeten doen.

Onderzoekers van het Eberly College of Science hebben ontdekt dat insecten veel gevaarlijkere bacteriën bevatten dan eerder werd gedacht. Uit het onderzoek blijkt dat zelfs als een vlieg slechts een moment in contact komt met uw voedsel, het nog voldoende tijd is om allerlei vervelende bacteriën over te brengen.

Het onderzoek, gepubliceerd in Scientific Reports, bestudeerde 116 verschillende soorten huis en bromvliegen ontdekte dat ze een overvloed aan potentieel schadelijke bacteriën bevatten, zoals salmonella, e-coli en anderen die kunnen resulteren in maagzweren en dodelijke sepsis.

De ene zijn brood is de ander zijn…

Vliegen halen bacteriën op uit de feces en karkassen, waar ze vaak de eerste organismen zijn die aankomen en vervolgens eieren voeren, broeden en leggen.

Vervolgens brengen ze deze ziektekiemen over naar andere oppervlakken en gastheren, waarbij de studie ze beschrijft als de perfecte “airborne shuttles” voor bacteriën.

Dus wanneer een vlieg op je lunch belandt, brengt het al die vervelende ziektekiemen mee.

Huisvliegen en bromvliegen bleken een aantal schadelijke bacteriën te bevatten die het potentieel hebben om een ​​persoon extreem ziek te maken.

Het onderzoek laat tevens zien dat de poten van het insect de meeste microbiële inhoud van het ene naar het andere oppervlak overbrengen, met de resultaten suggererend dat vliegen bijdragen aan de snelle verspreiding van pathogenen tijdens het uitbreken van een ziekte bij de mens.

Voortaan eten vanachter een Klamboe?

Als je dit zo leest durf je op een vakantie of tijdens een picknick alleen nog maar achter een klamboe je hapje te eten. Je bent dan natuurlijk wel goed voorbereid en het is nog knus ook!

Toch moeten we het onderzoek wel een beetje nuanceren. De vliegen mogen dan wel veel bacteriën bij zich dragen, als mensen kunnen we er vaak goed tegen en helpt het ook onze weerstand op peil te houden. Ons lichaam zit vol met bacteriën die er juist voor zorgen dat onze darmflora gehandhaafd blijft, En ons darmstelsel en de maagzuren kunnen heel wat invloeden van buitenaf verwerken.   We hoeven ons dus niet gelijk in paniek te schieten als we een vlieg op ons eten zien zitten. Maar als het eten al een tijdje in de buitenlucht ligt en voor langere tijd is blootgesteld aan insecten dan moeten we oppassen en het voedsel niet meer eten,

Toch zul je echt wel twee keer nadenken om die aardappelsalade te eten op je volgende picknick zit.’