Het belang van EHBO cursus

Er gebeuren veel ongelukken thuis en op straat! De vraag is vaak wat moet je doen bij bepaalde situaties. Soms kan een bepaalde handeling bij een ongeval ernstige gevolgen hebben terwijl jij met een goede bedoeling iemand te hulp wilde schieten. Als wij naar de cijfers kijken hebben er in Nederland maar 3% van de bevolking een officieel een EHBO-diploma en daarvan nog een kleinere deel die jaarlijks hun certificaat verlengen. Dat zijn eigenlijk schokkende cijfers. Dat houdt eigenlijk in dat wanneer jou iets overkomt op de straat dat je maar 3% kans hebt dat je op de juiste manier wordt geholpen.

In ongeveer 75% van de gemeenten in Nederland komen de ambulances vaak te laat bij levensbedreigende situaties. Een ambulances moet binnen 15 minuten na melding bij de 112-centrale op locatie van het ongeval zijn. Bij een hartaanval is dit vaak al veel te laat. Wanneer men een hartaanval heeft daalt de kans op overleven per minuut met 7%. Juist op dat moment is het belangrijk dat er snel gehandeld kan worden, want letterlijk elke minuut telt. Als je ook nog binnen 2 minuten een AED word gebruikt is de kans op overleven nog groter. Volgens de cijfers van de Nederlandse Hartstichting zijn er wekelijks 300 mensen die buiten het ziekenhuis om een hartaanval krijgen.

In Nederland is het niet verplicht om een EHBO cursus te doen. Wel zijn er grotere bedrijven die een speciale EHBO team (BHV) hebben opgezet met hun eigen personeel die via hun werk de cursus hebben aangeboden gekregen. Zo zorgen de groter bedrijven er zelf voor dat hun eigen personeel snel word geholpen. In Duitsland is een EHBO cursus verplicht bij het halen van je rijbewijs. Alleen word er daarna niks meer mee gedaan. Het beste zou zijn dat er al vanaf de basisschool EHBO cursussen worden gegeven om zo al vroeg kennis te krijgen van bepaalde handelingen tijdens een ongeval. Dit concept wordt al uitgevoegd in Noorwegen en schijnt al zijn vruchten hebben afgeworpen.Het is altijd handig om een EHBO koffer bij u in de buurt te hebben om zo snel en optimaal eerste hulp te kunnen verlenen. Een “EHBO koffer met inhoud” is te koop op Sportmedishop.nl

Sinds kort heeft Hartstichting ook een app opgezet die een waarschuwing af geeft als er iemand een hartaanval heeft. De mensen die dan wel een EHBO cursus heeft gehad kan een oproep krijgen om in actie te komen wanneer het in zijn omgeving gebeurd.

Het gaat niet alleen om je eigen leven maar ook van andere in je omgeving kijk daarom eens voor een cursus EHBO op: EHBOcursus