Word je door petten kaal?

Veel mannen zijn bang om kaal te worden. Helaas gebeurd dat ook bij 85% van alle mannen. Gelukkig gebeurd het pas rond hun vijftigste. Maar er zijn een hoop jongens die al voor hun 21ste al kaal worden. Hoe komt dat? en valt er wel wat tegen te doen?

Fabeltjes

Er zijn al een hoop theorie die wij door kunnen strepen. Een van die dingen is petten. Door het dragen van hoofddeksel kun je alleen je haar beschadigen. Het breekt plaatselijk af maar dat hersteld gewoon weer. Hier is al een hoop aantal onderzoeken naar geweest. Een andere fabel waar onderzoek naar is gedaan is kleuren van je haren. Dit zou ook volgens sommige mensen zorgen voor kaalheid. Maar haarkleur tast niet je haarzakjes aan. Het enige wat haarkleuren veroorzaakt is dat je haren brozer worden. Veel mensen schrikken al als ze ineens veel haaruitval hebben tijdens het douche. Maar gemiddeld kunnen er honderdtal haren uitvallen per dag. Daarnaast moet je rekening houden dat tijdens je haren wassen de haartjes die los zitten door het wassen uit je haren komen.

Bepaalde medicijnen kunnen ervoor zorgen dat je haren ineens uitvallen. Zeker bij kankerpatiënten gebeurd het vaak dat ze te maken krijgen met kaalheid. Vaak na een chemokuur komen de haren in de meeste gevallen weer terug. Te kort aan belangrijke vitamines zoals Vitamine A kan er voor zorgen dat je kaal wordt. Vitamine A komt veel voor in lever, vis, (half)volle melk en melkproducten en boter.

Ernstig haaruitval -telogeen effluvium – kan een gevolg zijn van ziekte of stress. Haaruitval, niet veroorzaakt door genetisch bepaalde kaalheid, kan overgaan waarna het haar gewoon terugkomt.

Genetisch bepaald

Eigenlijk kun je er niks aan doen wanneer je haren uitvalt. Bij meer dan 95% van de oorzaken dat je haren uitvallen is genetisch bepaald. Enige externe factor die haaruitval kan beïnvloeden is roken. Roken zorgt voor slechte kwaliteit van je haren en huid.

Vaak herken je snel bij iemand of die al vroeg kaal wordt. Je ziet de zogenaamde M-vormige haarlijn aan de voorkant voor iemands hoofd. De hoeken trekken steeds verder door naar boven. Daarna krijg je te maken met kaalheid boven op je hoofd.

Wat kun je doen tegen kaalheid

Enige mogelijke oplossing die tegen kaalheid is haartransplantatie. Dit is een kostbare ingreep maar afhankelijk van welke techniek je hebt gekozen een blijvende oplossing. Laat je altijd informeren bij je dokter welke mogelijkheden de beste is voor jouw probleem.