Verschil tussen EHBO en BHV

qttime
Stel je voor: je collega krijgt een deur in zijn gezicht omdat hij even niet oplet. Vervolgens heeft hij waarschijnlijk zijn neus gebroken. Wat doe je dan? Natuurlijk moeten dit soort problemen voorkomen worden, maar wat als het toch gebeurt? Zijn er dan collega’s die hem te hulp kunnen schieten? Natuurlijk zal er op kantoor minder snel een ongeluk gebeuren dan in een magazijn, maar toch is een werkgever altijd verplicht om een EHBO-koffer in huis te hebben. Maar wie kan deze koffer gebruiken? Zijn dit werknemers die een EHBO-cursus hebben gevolgd of zijn er ook bedrijfshulpverleners aanwezig? En wat leer je op deze cursussen? En als er iemand een hartstilstand krijgt kan iemand die een reanimatiecursus heeft gevolgd wellicht zijn of haar leven redden.

Eerste Hulp bij Ongelukken (EHBO)

EHBO staat natuurlijk voor Eerste Hulp bij Ongelukken. Bij EHBO probeer je om verdere lichamelijke schade aan het slachtoffer te voorkomen tot het moment dat de deskundige hulp is gearriveerd. Echter is de inschakeling van professionele hulpverlening vaak niet nodig bij de kleinere ongelukken. Om deze hulp goed te kunnen verlenen is het volgen van een EHBO-cursus mooi meegenomen.
Bij de basiscursus EHBO komen de volgende onderdelen aan bod:
– Plaatselijk letsel
– Brandwonden
– Vitale functies
– Levensreddende handelingen
Bij de EHBO-cursus leer je welke hulp je moet verlenen bij welke situatie. Aan het einde van de cursus ontvang je het EHBO-diploma. Om de twee jaar moeten de cursisten een herhalingstraject volgen om het diploma te behouden.

Bedrijfshulpverlening (BHV)

BHV is afgekort voor bedrijfshulpverlening. Bedrijfshulpverleners zijn gewone werknemers die actie kunnen nemen als wanneer dat nodig is. Een VN’er moet naast het verlenen van basis EHBO ook een brand kunnen blussen en het gebouw kunnen ontruimen in het geval van een calamiteit.
Het opvallende bij BHV, is dat het voor een bedrijf verplicht is om enkele VN’ers beschikbaar te hebben. Het aantal VN’ers is afhankelijk van het aantal risico’s binnen het bedrijf.
Het fijne over de BHV verplichting kun je lezen in het volgende artikel: wanneer is BHV verplicht?
Om bedrijfshulpverlener te worden moet je een BHV-cursus volgen. Tijdens deze cursus leer je hoe je om kunt gaan met een beginnende brand, terwijl je ook leert over het ontstaan van een brand. Daarnaast komt naar voren hoe je moet samenwerken met de professionele hulpdiensten. Na het afronden van de BHV-cursus ben je bevoegd om te handelen bij ongevallen en calamiteiten op de werkvloer.

EHBO versus BHV

Het grote verschil tussen EHBO en BHV is dat het takenpakket van een BHV’er breder is dan dat van een EHBO’er. Echter is een BHV’er minder goed opgeleid in de fijne details van EHBO dan een EHBO’er. Bij een BHV-cursus krijg je enkel levensreddende handelingen. Bij een EHBO-cursus leer je deze levensreddende handelingen, met aanvullende eerste hulp.